Újvilág

2015.12.11 08:09
írta: Pálos Máté.
 
Hazádnak rendületlenül légy híve, ó cigány
 
„Pár napja bementem egy boltba, ahol két férfi állt előttem a sorban. Egy kukacoskodó, problémás úr, és egy hasonló korú másik. Amint távozott az előbbi, az utóbbi így szólt: Ez cigány is volt, buzi is volt, mégis állampolgár” – meséli Kovács Lehel, amikor a magyar társadalomban működő negatív előítéltekről, a hétköznapi rasszizmusról kérdezem.
 
A fiatal színész egy új darabban egy lakótelepen élő szkinhed srácot alakít. Olyan tévelygő, szerencsétlen rasszista fiút, aki a megoldást belső bizonytalanságaira a kirekesztő magyarságeszményben találja meg, így száját nyugodtan elhagyhatta volna a fenti gyűlölködő mondat.
 
Az gyűlölködik, aki bűntudattól szenved
A mondat, ami látszólag megoldást kínál a problémákra. Arra, hogy sorba kell állni a boltban, hogy megaláztak a szüleink, hogy lelépett apánk, hogy hazudtak a politikusok, hogy kevés a fizetés, hogy diktatúrában éltünk,
hogy elcsatolták Erdélyt.
 
Csakhogy: az gyűlölködik, aki maga is bűntudattól szenved, de ezzel nincs tisztában. Igazságot akar végre. Azt, hogy másnak legyen rossz. Valaki bűnhődjön meg, hogy helyreálljon a világ rendje, és a valaki helyére már nagyon könnyű valamilyen kisebbséget behelyettesíteni.
 
Erről a bonyolult és aktuális problémáról beszél rendkívül izgalmasan, közérthetően és megrázóan az Újvilág.
 
Rasszista rockballadákat ordítanak
Az Újvilág szó ennek az igazságosnak tűnő világnak az ígérete – és egy lakótelep neve, amit korábban Felszabadulás lakótelepnek hívtak. Egyik háztömbjének tizedik emeletére költözik be anyjával a 16 éves raprajongó lány, Kata, aki szülei válását követően a korábbi gazdag környezetből kerül a rossz környékre.
A fiatalok hamar barátságot kötnek
 
Azonban az elsőre veszélyesnek tűnő szomszéd szkinhed srácokról gyorsan kiderül, hogy bármiben szívesen segítenek a csonka családnak.
 
„Ha fel kell fúrni valamit, szóljanak”
 
– kiabál be az ajtóból a Kovács Lehel által játszott Robi, és ez egyszerre tűnik jó szándékú ajánlatnak és baljós fenyegetésnek.
 
Mindennek ellenére a fiatalok hamar barátságot kötnek. Katának kérdései vannak, a szkinhedeknek válaszaik. Kata bizonytalan mindenben, legfőképp a saját identitásában, a fiúk, Robi és az idősebb, politikai antropológiát tanuló Áron viszont megnyerően határozottak.
 
Az ő szájából hangzik el a címben idézett mondat (Hazádnak rendületlenül légy híve, ó cigány), válaszul arra a számára abszurd felvetésre, hogy a cigányok is magyarok. Kata fél, a szkinhedek bátrak, felszabadultan ordítják az éjszakába a rasszista rockballadákat.
 
Beszippantja a szélsőjobb
A darab azt a folyamatot követi végig, ahogy várakozásainkkal ellentétben Kata radikalizálódik, és magáévá teszi a gyűlölködő eszméket. Ahogy a tornacipőt és bő nadrágot fekete farmerre és fehér cipőfűzős bakancsra cseréli, és ezzel párhuzamosan
 
elkezdi számon kérni szülein a múltbéli hibáikat.
 
A válást nagyon rosszul kezelő szülők hazugságai és az azzal szembeni tehetetlensége elvezeti Katát egy illuzórikus társadalmi igazságosság követeléséhez, és ezen keresztül a szélsőjobboldali aktivizmushoz. Hiszen ő nem akar mást, csak azt, hogy bűnhődjön meg, aki bűnt követett el. A cigány, aki lopott, és apja, aki cserbenhagyta anyját.
 
 
A lelki válságban lévő kamaszlány és a két szimpatikus szkinhed között kialakuló szerelmi csatározásnak egy cigány srác issza meg a levét
 
Kibeszéletlen múlt
„Mint minden történetem, sok valós élményből tevődik össze, beleértve a kamaszkoromat is. Mégsem a saját sztorimból, hanem Popper Péter egyik történetéből indultam ki. Popper egy dokumentumfilmben mesél el egy közhelyes, mégis a magyar társadalomra jellemző családi történetet. Azóta számos hasonló esetről olvastam, és úgy éreztem, ez a jelenség, a múlt feldolgozatlansága, eltagadása ezen a történeten keresztül szépen kibontható” – mondja Pass Andrea, a darab írója és rendezője.
 
„Az előítéletes gondolkodás jelen van a társadalmunkban. Az is tény, hogy a fiatalok közül nagyon sokan azonosulnak a szélsőséges eszmékkel. Ezzel élesben találkozni egy iskolában, egy osztályközösségben rettenetesen ijesztő, és egyben nagyon elszomorító. Ezért is hoztuk létre az előadást” – teszi hozzá.
 
 
Az előadást egyelőre a Jurányi Házban játsszák, de tantermi darabként vinnék budapesti gimnáziumokba és vidéki iskolákba is, ahol minden esetben beszélgetnének is a felvetett problémákról a diákokkal.
 
Nem ad válaszokat
Az Újvilág igazi probléma-feldolgozó színház. Rengeteg bonyolult kérdést felvet a társadalomban működő előítéletekről, a megbélyegzés pszichológiai folyamatairól, a sérelmek által kiváltott agresszióról, házasságról és válásról, generációk együttéléséről, de soha nem ad kész válaszokat.
 
Érzelmi szinten megérinti, intellektuális szinten provokálja a nézőt, így mindenkinek magának kell kidolgozni a saját álláspontját a felvetett kérdésekkel kapcsolatban.
 
Kovács Lehel számára pont ez volt a legnehezebb a próbák során. „Olyan embereket akartunk láttatni, akiknek az igaza mindenki számára érthető. Megmutatni, hogy milyen veszélyes a múltat ki nem beszélve mérgezni a környezetünket.”
 
 
Vajon mi a kapcsolat bűn és bűnhődés között?
 
 
A Katát alakító Sztarenki Dóra hasonló tapasztalatairól mesélt. A próbák során sokat beszélgetett Pass Andreával arról,
 
vajon mi viszi rá ezt a lányt, hogy beálljon egy ilyen szélsőséges csoportba.
 
„Tőlem távol állnak ezek az ideológiák, de muszáj volt megtalálnom azokat a pontokat, amikkel én is egyet tudok érteni. Azzal például, hogy a család legyen szent és sérthetetlen, könnyű azonosulni, főleg úgy, hogy az én szüleim is elváltak” – meséli.
 
Provokál és problematizál
Az Újvilág egyszerre nyújt esztétikai élményt, és gondolkoztat el aktuális társadalmi problémákról, amivel nem leplezett célja, hogy kimozdítsa nézőjét a passzivitásból.
 
„A tantermi műfajból megtartottam az eszköztelenséget és a közvetlenséget, ugyanakkor többet bíztam a színház erejére, a történetmesélésre, annak érdekében, hogy még hatékonyabban mozdíthassuk ki a nézőket a passzivitásból” – mondja Pass Andrea.
 
https://www.origo.hu/kultura/20150324-hazadnak-renduletlenul-legy-hive-o-cigany.html
Vissza